Hvad er mindfulness?

Hvad er mindfulness?
Mindfulness er at være bevidst nærværende fra øjeblik til øjeblik på en ikke dømmende måde.

Mindfulness er en praksis, hvor du dagligt træner at være bevidst nærværende. Du træner igen og igen at flytte din opmærksomhed fra tanker og til dit åndedræt, andre steder i krop og dit sind. Vi mennesker har tanker kørende hele tiden - mere end 50.000 om dagen – og nogen oplever deres tanker som en firesporet motorvej i myldretiden. Det er vigtigt at evne at holde pause fra tankerne.

Når du er mindful i nuet, får du en lille pause fra tanker eller fra følelser og kropslige fornemmelser, hvis det er dem, der fylder for meget. Du træner at have den mulighed altid at kunne flytte opmærksomheden hen til dit åndedræt og væk fra det, der er svært. Og hver gang du fokuserer på åndedrættet, går det parasympatiske nervesystem i gang, og du falder til ro.

Så mindfulness er i virkeligheden tre ting

  1. en daglig træning,der træner opmærksomhed på krop, tanker og følelser
  2. et nærvær, der kontaktes hen over dagen, og som skaber ro, fokus, pause
  3. et værktøj til at acceptere og håndtere svære følelser som angst, depression, sorg.

Krop og sind
Mindfulness handler om at integrere krop og sind. Kun når vores tre hjernedele: reptilhjernen, det limbiske system og neo cortex, der styrer henholdsvis krop, følelser og tanker arbejder sammen, opnår du en balance, der holder over tid og giver velvære i krop og sind.

I mindfulness tager klienten selv ansvaret for sin mentale sundhed. Mindfulness er krævende, for det kræver mod at turde se noget der smerter i øjenene, og det kræver disciplin at holde sin mindfulness praksis ved lige. Du skal være klar til at bruge 15 – 30 minutters om dagen på din træning.

Hvad er mindfulness? Find svaret her